חורים בשיניים

חורים בשיניים

זמן קריאה משוער: 3 דקות
בחורה באמצע טיפול לחורים בשיניים
תוכן עניינים

מבין המטרדים הגדולים ביותר שיכולים להיות בחלל הפה, נמצאים גם חורים בשיניים. חורים בשיניים נוצרים בעקבות התפתחות של עששת, והם מאפיינים גם את הגילאים הצעירים וגם את הגילאים המבוגרים יותר. היות ומדובר על בעיה שכיחה כל כך, ראינו לנכון לרכז עבורכם כמה פרטי מידע רלוונטים אודות חורים בשיניים. אז מי הם? איך הם נוצרים? איך אפשר לטפל בהם? הישארו איתנו – כל הפרטים נמצאים כאן למטה.

איך נוצרים חורים בשיניים?

חורים בשיניים הם למעשה התוצר של התפתחות העששת על גבי השן. העששת היא אוסף של חיידקים שמהם מופקת חומצה. אותה חומצה פוגעת בשן – באמייל שלה וגם בשכבה שנמצאת מתחת לשן, שכבת הדנטין. ההרס הזה, שנוצר כתוצאה מהעששת, יוצר את החורים בשיניים.

חורים בשיניים לא תמיד ניתן לראות בעין בלתי מזוינת, אבל בהחלט אפשר להרגיש אותם – אז בואו נראה איך.

חורים בשיניים – האם זה כואב?

חורים בשיניים יביאו איתם רמת כאב שהולמת את גודל החור. ככל שהחורים בשיניים קטנים יותר ומגיעים לכדי טיפול בשלב מוקדם יותר, כך הכאבים מהם יהיו פחות גדולים. מה שכן, כאשר חורים בשיניים הולכים ומתפתחים – כאן כבר באמת תוכלו לחוש בכאבים רציניים.

הכאבים שנובעים מחורים בשיניים יבואו לידי ביטוי בזמן הלעיסה, תורגש רגישות בזמן אכילה של מאכלים קרים, חמים או מתוקים, כמו גם בזמן שתייה של משקאות מסוגים דומים, ובאופן כללי אתם עלולים לחוש בכאבי שיניים חזקים שמקורם יהיה בחורים בשיניים.

התמהמהות עם טיפול בחורים בשיניים – מתכון לאסון

אז למה כל כך חשוב לטפל בחורים בשיניים? לצורך הדוגמה נגלוש לעולם תוכן אחר: דמיינו לעצמכם צנרת שמטפטפת מחור קטן, אך עדיין אינה משפיעה באופן משמעותי על זרימת המים במבנה. ככל שימשיך השימוש הרגיל במים, לאט לאט, היות ונפער בה כבר החור, החור ילך ויגדל, עד שלבסוף הנזק יהיה קטלני ביותר, ומה הכוונה בקטלני ביותר? במקרים הטובים יותר הניסיונות לתיקון יהיו מורכבים יותר ויקרים יותר, ובמקרים הגרועים יותר – התיקון כבר יהיה בלתי אפשרי, ויהיה צורך בטיפול מסובך יותר כמו החלפת הצנרת כליל. גם כאן, ניחשתם נכון, העלויות הכספיות יעלו בהתאם.

אותו הדבר עובד גם עם חורים בשיניים. חור קטן שלא מקבל את הטיפול המתאים לו, עלול להתפתח מהר מאוד לחור גדול יותר, ובהמשך גם להביא לריקבון מוחלט של השן. באופן הזה, במקום סתימה קטנה אתם עלולים למצוא את עצמכם מתמודדים עם מצבים כמו עקירה או טיפול שורש, וממש כמו הצנרת – גם כאן העניינים יהיו הרבה יותר מורכבים והרבה יותר יקרים, וחבל.

חורים בשיניים אצל מבוגרים

חורים בשיניים אצל מבוגרים הם כלל לא מראה נדיר. לצערנו, גם בגילאים מבוגרים קיימים אנשים שלא ממש מקפידים על טיפוח הפה, לא מבקרים בתדירות גבוהה מספיק אצל רופא השיניים, ובאופן כללי לא מקדישים תשומת לב רבה לעניין הזה. זה נכון שבגילאים מבוגרים כל מיני דברים מעסיקים אותנו ומונעים מאיתנו לטפל בעצמנו, אבל על מנת להבטיח שחורים בשיניים יישארו רק חורים בשיניים – חשוב מאוד למצוא זמן, בין העבודה לבין הטיפול בילדים, לגשת לרופא השיניים ולטפל בבעיה.

חורים בשיניים אצל ילדים

ילדים גם הם אוכלוסיה שסובלת מחורים בשיניים, וכאן לא מדובר על חוסר בזמן לגשת למרפאה, אלא בעיקר על אכילת ממתקים בכמות גדולה, סירוב לצחצוח שיניים ועוד. בתור ילדים, ההתמודדות עם הכאבים שמביאים איתם חורים בשיניים היא התמודדות הרבה יותר מורכבת, ולכן כדאי להימנע ממנה מראש. מה שכן, רופאי השיניים מציעים מגוון טיפולים עם פתרונות כמו גז צחוק, לדוגמה, על מנת להפחית את הכאב הכרוך בטיפול בחורים בשיניים.

דרכי התמודדות עם חורים בשיניים

דרך ההתמודדות הנפוצה ביותר עם חורים בשיניים היא באמצעות סתימות. הסתימות, שמגיעות בארבעה סוגים שונים לבחירה, הן אלו שאחראיות על סגירת החור שנוצר בשן, ומונעות מעששת נוספת לפגוע בשן.

בעבר סתימות כסופות היו האפשרות היחידה לבחירה, אולם היום גם סתימות לבנות, שמשתלבות בצורה טובה יותר עם צבע השן והמראה הטבעי שלה, הן אפשרות שרבים בוחרים בה.

איך זה קורה בפועל?

על מנת לסתום חורים בשיניים, רופאי השיניים מנקים תחילה את החור, ומשאירים את השן במצב שבו אין בה שאריות של חיידקים או עששת. לאחר מכן, מותקנת הסתימה על גבי החור. ברוב המקרים הטיפול בחורים בשיניים נעשה תחת הרדמה מקומית.

חורים בשיניים – זה מסוכן?

אז לא, חורים בשיניים הם לא עניין מסוכן, כל עוד תדאגו לטפל בו בזמן. במידה וחורים בשיניים נותרים מוזנחים, הם עלולים למצוא את עצמם הופכים למטרד הרבה יותר גדול – גם מבחינת הטיפול שהם יביאו איתם, וגם מבחינת הכאבים שתחושו לאורך הדרך.

דרכים שבאמצעותן תוכלו לנסות ולהימנע מחורים בשיניים

חורים בשיניים הם אמנם עניין נפוץ, אבל בהחלט תוכלו להקפיד על כמה דברים על מנת לנסות ולמנוע מהם לצוץ אצלכם בפה. הקפדה של צחצוח שיניים היא כמובן הבסיס למניעת חורים בשיניים, ואנחנו מדברים כאן על בין פעמיים לשלוש ביום. מי מכם שמחמיר ומצחצח גם אחרי כל ארוחה – אשריו!

מעבר לזה, שמירה על היגיינת הפה באמצעות עזרים מתקדמים, כמו חוט דנטלי ומי פה, גם היא יכולה לשרת אתכם לטובת העניין. שמרו על עצמכם!

אהבתם? שתפו את המאמר עם חברים >>
Facebook
Twitter
Email
מגזין בי דנטל - BeDental
מגזין בי דנטל - BeDental

בי דנטל הינו פורטל מידע אינפורמטיבי ואובייקטיבי לגולש, בכדי שהגולשים בו יוכלו לצרוך מידע עיוני וללא אינטרסים.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
השאירו פרטים להתייעצות ללא עלות
(הפרטים יועברו למרפאה רלוונטית באיזור מגוריכם ולבחירת הטיפול שלכם)