היא אחת מהבעיות הנפוצות ביותר בתחום רפואת השיניים, כבר מגיל קטן מזהירים אותנו מפניה, והיא עלולה להתפתח גם בלי שתעשו שום דבר מיוחד. היא גורמת לכאבים חזקים באיזור השיניים והפה, פוגמת בפעולות יום יומיות שכל אחד ואחת מאיתנו מבצעים באופן תדיר והיא אפילו משפיעה על הפן האסתטי של הפה שלנו. אם עדיין לא זיהיתם בעצמכם, נגלה לכם שאנחנו מדברים על עששת. כדי להכיר את הבעיה הזו עוד יותר מקרוב, החלטנו להתמקד בכמה פרטים חשובים שכדאי שתכירו, בעיקר על מנת שתוכלו לדעת כיצד להתמודד איתה. אז מי את, עששת? קדימה, בואו נתחיל.
מהי עששת?
העששת נמנית עם המחלות הזיהומיות של חלל הפה. במהלך התפתחות העששת, היא הורסת את רקמות השיניים הקשות, הידועות גם בשם אמייל. כתוצאה מהתפתחות העששת, השן נפגמת באופן קריטי, ומתקשה לתפקד עוד בתור גורם שניתן להסתייע בו לפעולות כמו לעיסה. היות והיא פוגמת בשכבה החיצונית של השיניים, היא גם פוגעת באופן אנוש בנראות של השן, ועל כן המראה האסתטי של חלל הפה נפגם כולו.
מהם הגורמים לעששת?
הגורמים לעששת הם הן גורמים חיצוניים והן גורמים פנימיים. בכל הנוגע לגורמים חיצוניים, ניתן להבחין שהרגלי הגיינה לקויים בחלל הפה יכולים להוביל למצב של עששת, כמו גם צריכה של סוכרים מסוגים שונים שמתרחשת לעיתים קרובות ובכמות גדולה. לעומת זאת, בכל הנוגע לגורמים פנימיים, ניתן להצביע על גורמים כמו המבנה של השיניים וההרכב שלהן, כמו גם הפרשות הרוק בפה וחיידקים.
העששת כבר נמצאת – למה היא עלולה לגרום?
העששת הורסת את השכבה החיצונית של השן, וכך אט אט היא יכולה לחדור גם לאיזורים הפנימיים שלה. בצורה הזו היא יוצרת חור בשן, שבעקבותיו יצוף הצורך בסתימות בשיניים. עששת שאינה מקבלת את הטיפול הראוי עלולה אף להתפתח ולהביא להחמרה במצבן של יותר מרק שן אחת, דבר שמוביל לטיפולים נרחבים ומורכבים הרבה יותר.
יש דברים שאפשר להתעכב איתם, אבל טיפול בעששת הוא לא אחד מהם
כולנו מכירים את המוצרים האלו בבית שמתמודדים עם איזשהו פגם, אבל אנחנו לא ממהרים לטפל בו. כן, אנחנו כנראה נוכל להסתדר במשך חודש או חודשיים עם מדפסת תקולה או תנור שהפעמון שלו לא עובד, אבל העניין הזה עובד אחרת לגמרי כאשר מדברים על התמודדות עם עששת.
בעיות רפואיות בכלל ועששת בפרט הן לא גורם שאפשר לשחק איתו, וגורם הזמן הוא גורם שיכול להיות מכריע באשר לאופן הטיפול, עלות הטיפול, היקף הטיפול והיכולת שלו להשפיע באופן חיובי על הבעיה. במידה ואתם חושדים שיש לכם עששת, ובוודאי כאשר היא ניכרת לעין – אל תתמהמהו וגשו לרופא השיניים במהירות האפשרית.
עששת – האם היא מביאה איתה סממנים?
העששת מביאה איתה גם סממנים ויזואלים וגם סממנים פיזיים. בכל הנוגע לסממנים הפיזיים, עם היווצרותה של העששת תוכלו להתחיל לחוש בכאבים, גם בסביבת השן עצמה וגם באיזור הפה כולו. הכאבים יכולים להיות תדירים וממושכים, ולא להיות תלויים בשום פעולה שתבצעו עם הפה, ולעיתים הם יחריפו עם פעולות כמו דיבור, לעיסה של מזונות חמים, קרים או ממותקים או שתייה של משקאות מסוגים זהים.
בנוגע לסממנים הויזואלים, העששת באה לידי ביטוי באמצעות נקודות שחורות קטנטנות בתחילת דרכה, ובאמצעות כתמים שחורים ובולטים כאשר היא כבר נמצאת במצב מפותח למדי. כמו כן, השן הפגועה בעששת עלולה, במצבי קיצון שאינם מטופלים, להיראות כאילו היא "אכולה".
דרכים להימנעות מעששת
על מנת להימנע מעששת הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להקפיד על היגיינת הפה, על כל צורותיה. צחצוח שיניים בכמות של בין פעמיים לשלוש ביום הוא פעולה מומלצת ביותר עבור כל אחד ואחת מאיתנו, ומי שמעוניין גם להחמיר ולצחצח אחרי כל ארוחה, יוכל להרוויח עוד כמה נקודות זכות. שימוש בחוט דנטלי גם הוא חשוב מאוד על מנת לשמור על היגיינת הפה, כמו גם גרגור של מי פה ייעודיים.
במקביל, רצוי לנסות ולהפחית עד כמה שניתן אכילה ושתייה של מאכלים ומשקאות מתוקים, היות והסוכר ידוע בתור גורם מזמן של עששת. אין כאן צורך להימנע מסוכר לחלוטין, כמובן, אך רצוי להמעיט בו עד כמה שניתן.
עששת בקרב ילדים
כשמדברים על עששת בקרב ילדים מדברים על המחלה הכי נפוצה בקרב האוכלוסיה הזו. דו"חות רבים מצביעים על אחוז גבוה במיוחד של כ-40% מאוכלוסיית הילדים שמתמודדים עם עששת. על מנת לצמצם במדינת ישראל את שכיחות המחלה, נעשים מאמצי פרסום רבים באשר לדרכים להימנעות מעששת, המיועדים לילדים ולהוריהם.
ביקור תדיר אצל רופאי השיניים למניעה, אבחון וטיפול בעששת
לא פעם אנשים נוהגים להזניח את תורי הביקורת אצל הרופאים השונים. בדיקות תקופתיות אמורות להיות דבר שבשגרה, במיוחד כאשר מדברים על איבר רגיש כל כך כמו השיניים. אחת לכמה חודשים מומלץ עבור כל אחד, מבוגר או ילד באשר הוא, לבקר אצל רופא השיניים ולאפשר לו להציץ על מצב הפה שלנו.
רופא השיניים יהיה זה שיוכל לקבוע את מצבן של השיניים והחניכיים, ולאתר בעיות שמצריכות טיפול. כמו שכבר ציינו קודם לכן, ככל שהעששת תתגלה בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה להתאים לה טיפול הולם, כזה שיסייע לשן להשתקם, וכן יסייע לכם לחזור לשגרת החיים הבריאה והתקינה שלכם.