כל הורה, בין אם הוא הופך להורה בפעם הראשונה ובין אם מדובר על הילד השלישי או הרביעי שלו, מכיר את מגוון הפתרונות שנזרקים לחלל האוויר ברגע שהתינוק שלו מתחיל לבכות. "אולי תתנו לו מים?", "אולי הוא רעב?", "אולי תתנו לו מוצץ?" הם רק חלק מהמשפטים האלו, שנאמרים הן על ידי אנשים שהם כבר הורים בעצמם, ולפעמים אפילו על ידי אנשים שאין להם אף לא ילד אחד.
לעיתים הטיפים האלו עוזרים וכדאי להקשיב להם, ובחלק מהמקרים שימוש במוצץ, לדוגמה, אכן יעשה את העבודה ויוכל לגרום לילד שלכם להירגע. במאמר הקרוב נספר לכם קצת יותר על מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות, שכן מדובר כאן על עולם שיש בו לא מעט דברים שכדאי להכיר.
מוצצים – מצד אחד פתרון קסם די יעיל, מצד שני הוא לא בדיוק טוב לטווח הארוך
כל אחד ואחד מאיתנו, בין אם הוא כבר הורה ובין אם הוא לא, יודע שאחד הדברים שהולכים יד ביד עם התינוקות הם המוצצים. מדובר כאן על מעין פטמה קבועה שאותה התינוק יכול למצוץ גם בזמני שינה וגם במהלך היום כאשר הוא אינו רגוע, והמוצץ הוא בהחלט פתרון לא רע על מנת להשקיט את הסערה שמתחוללת בתינוק. אז נכון, מצד אחד מדובר כאן בהחלט על פתרון יעיל, מצד שני, בטווח הארוך, בעיקר עם בקיעתן של השיניים בחלל הפה של התינוק, המוצץ עלול להוביל להשלכות די הרסניות.
כשמדברים על מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות מדברים על תחום שיש אין ספור נקודות חשובות שכדאי להבין כמה שיותר, שכן הורה שיסמוך על המוצץ בתור פתרון יעיל לטווח הארוך, עלול למצוא את עצמו מתמודד בהמשך עם לא מעט טיפולי שיניים כואבים, יקרים ומאוד, אבל מאוד לא נעימים לילד.
מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות – כמה נקודות חשובות
מציצת מוצץ לטווח הארוך עלולה לגרום למגוון רחב של בעיות שיופיעו בחלל הפה של הילד שלכם, בעיות שיכולות להופיע משלבים מוקדמים בגיל הרך ועד בעיות גדולות יותר שיכולות להשפיע גם על גילאים מאוחרים יותר שלו – גילאי ילדות ונוער. היות וככל שאנחנו הולכים וגדלים ככה השימוש שלנו בחלל הפה הולך וגדל גם הוא, לצרכי דיבור, לעיסה ועוד, כך ככל שיש בו יותר בעיות, השימוש בו עלול להפוך לבעייתי הרבה יותר.
שתי הבעיות הראשונות שכדאי להכיר בהקשר של מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות הן בעיות מסוג מנשך פנימי פתוח ומנשך עובר אנכי. מנשך פנימי פתוח גורם לסגירת לסתות בעייתית, שבמסגרתה השיניים של הילד הן בעלות נטייה כלפי חוץ, ולכן גם בזמן שהפה של הילד סגור, אין באפשרות הלסתות להיסגר עד הסוף. מנשך עובר אנכי מזכיר מאוד את הבעיה שמנשך פנימי פתוח יוצר, אבל כאן מתווספת לחגיגה גם חריגה של השיניים העליונות מקו הלסת התחתונה באופן חריג מהרגיל. שתי הבעיות האלו ידועות בתור בעייתיות במיוחד, והן בהחלט יצריכו טיפול בהמשך.
המשך פירוט על מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות
עוד בעיות שאתם עלולים להתמודד איתן, או יותר נכון הילדים שלכם עלולים להתמודד איתן, בעקבות שימוש תדיר במוצצים, הן בעיות מסוג מרווחים בשיניים – בעיה אסתטית אך שעלולה להפוך גם לבעיה רפואית. מרווחים בשיניים הם לא דבר טבעי, והם עלולים להוביל לכדי חדירת חיידקים לחניכיים. כמו כן, לא מעט ילדים נולדים עם גנים מצוינים באשר למבנה השיניים שלהם וסידורן, אולם מציצת מוצץ עלולה להוביל לשיניים בולטות, על אף הגנים הטובים. על אחת כמה וכמה, העניין הזה עלול להשפיע על ילדים שנולדים עם גנים בעייתיים מראש, והבעיה עלולה להחמיר אצלם אפילו יותר בעקבות מציצת המוצצים. גם שינוי צורת החיך העליון שבפה עלול להיגרם בעקבות שימוש עיקש במוצצים.
אכילה ודיבור – פעולות שכיף לבצע באופן טבעי, אבל מה קורה כשהן נפגמות?
עוד בהקשר של מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות, ניתן להגיד באופן מוחלט שמציצת מוצצים עלולה להוביל לקשיים ברורים בביצוע פעולות הדיבור והאכילה. היות והמוצצים עלולים להזזת השיניים, שינוי מבנה הלסת ופגיעה בחיך, הוא עלול להיתקל בהמשך בלא מעט בעיות שיגרמו לא לא להצליח להתבטא כמו שצריך ולהגות מילים, אותיות ועיצורים מסויימים כהלכה. מעבר לבעיות בשיניים, מדובר כאן על בעיות שעלולות גם לגרום לילד לחוסר ביטחון עצמי גבוה, ולתסכולים גדולים בכל הנוגע להליכי למידת השפה.
מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות – יש גם דימוי עצמי לעניין הזה
ככל שהילד גדל, כך הוא הולך ולוקח חלק ביותר מסגרות חברתיות. ברגע שילד מסוים צריך להתמודד עם לא מעט בעיות וטיפולי שיניים, הוא עלול להינזק מהעניין במובן החברתי. שיניים עקומות, לדוגמה, עלולות לגרום למבוכה ובושה גדולה של הילד מפני חבריו, והדבר הופך אפילו בעייתי בגילאים מאוחרים יותר, כאשר נכנסים לעניין גם היכרויות ומערכות יחסים זוגיות. חוסר הביטחון הזה עלול להוביל אותו לכדי חרדות חברתיות, וכל זה בגלל מוצץ אחד קטן.
אז איך אפשר להימנע מכל המצבים האלו?
בראש ובראשונה, חשוב להבין את הנושא של מוצצים והשפעתם על שיני תינוקות באופן מוחלט. לאחר מכן, כדאי להתנהל עם הנושא הזה בהתאם – לתת מצד אחד לילד להשתמש במוצץ, אך מצד שני להקפיד על מינונים נמוכים וכמובן על גמילה בזמן הגיוני שמקטין את הסיכוי לנזקים.